تبلیغات
آموزش آشپزی - کوفته برنجی
آموزش آشپزی
طرز تهیه بهترین غذاها، کیک، کلوچه، سوپ و آش، بستنی و ترشی
صفحه نخست         تماس با مدیر         پست الکترونیک        RSS         ATOM

 

مواد لازم:

گوشت چرخ کرده                 500 گرم

برنج                                 نصف پیمانه

سبزی کوفته                       500 گرم

تخم مرغ                            2 عدد

پیاز                                   3 عدد

آرد نخودچی                        یک چهارم پیمانه

لپه                                   یک دوم پیمانه
رب گوجه                           2 قاشق سوپخوری

نمک، فلفل، ادویه، زردچوبه     به میزان لازم

آلو و گردو                           به میزان لازم

سبزی شامل تره، جعفری، گشنیز، مرزه، ترخون، پیازچه است.

از ادویه کاری یا ادویه ای که خودمان تهیه می کنیم و شامل دارچین، مقدار خیلی کم جوز هندی تازه رنده شده، زیره، فلفل قرمز است می توان استفاده کرد.

گوشت را دو بار چرخ کنیم خیلی بهتر است و کوفته باز نمیشود.

برنج را از قبل خیس کرده و میگذاریم با آب بجوشد تا حدی که کمی بیشتر از برنجی که آبکش می کنیم بماند نیم پز شود بعد آبکش می کنیم.

یک عدد پیاز رنده شده که آب آن را میگیریم برای داخل کوفته و یک عدد پیاز داغ برای آب کوفته و یک عدد پیاز هم به صورت پیاز داغ برای داخل کوفته مصرف می شود.

گوشت چرخ کرده را داخل ظرف ریخته و برنج، سبزی خرد شده، پیاز رنده شده، آرد نخودچی را اضافه میکنیم.

می توان آرد نخودچی را حذف هم کرد. یا به جای آن از آرد سیب زمینی استفاده کرد. آرد نخودچی چسبندگی مواد را بیشتر می کند.

لپه را نیم ساعت خیس میکنیم آب آن را خالی می کنیم و داخل مقداری آب جوش میریزیم و میگذاریم به مدت 5 دقیقه بجوشد تا خاصیت نفخ لپه گرفته شود. بعد آب لپه را خالی می کنیم و مجدداً آن را داخل مقداری آب که جوشانده ایم میریزیم و میگذاریم نیم پز شود.

میتوان حتی لپه را حذف کرد و به جای آن مقدار برنج را به یک پیمانه افزایش داد.

لپه و تخم مرغ را هم به مواد اضافه می کنیم.

از این مقدار مواد 6 عدد کوفته با سایز تقریباً بزرگ به دست می آید.

مواد را با دست مخلوط می کنیم و چنگ می زنیم تا انسجام کافی را به دست آورد.

می توان به جای آلو از برگه زردآلوی ترش و یا زرشک و کشمش استفاده کرد.

برای آماده کردن آب کوفته پیاز را خرد می کنیم و تفت می دهیم و مقدار کمی روغن اضافه می کنیم بعد زردچوبه اضافه کرده و تفت میدهیم بعد رب را اضافه کرده و تفت میدهیم.

رب را زیاد سرخ نمی کنیم فقط در حد تفت دادن که بوی خامی رب از بین برود.

وقتی مواد را یک تفت دادیم به میزان 3 پیمانه آب اضافه می کنیم. وقتی آب کوفته به جوش آمد نمک، فلفل، ادویه اضافه می کنیم.

در این کوفته از 2 عدد فلفل دلمه ای خرد شده هم در آب کوفته استفاده می کنیم.

از مواد برداشته و داخل دست صاف کرده و از آلو و گردو و پیاز داغ داخل آن میگذاریم و کوفته را گرد می کنیم. و داخل آب کوفته که در حال جوشیدن است میگذاریم.

برای تمامی کوفته ها وقتی آب کوفته به جوش آمد و کوفته ها را داخل آن گذاشتیم حرارت را کم می کنیم ده دقیقه اول در ظرف را نمیگذاریم بعد از ده دقیقه در ظرف را میگذاریم و حرارت را هم اگر خواستیم می توانیم زیاد کنیم.

اگر در ده دقیقه اول در ظرف را بگذاریم امکان دارد کوفته ها از هم پاشیده شوند.

حدود نیم ساعت زمان لازم است تا کوفته ها بپزد.

موقع کشیدن کوفته ها در ظرف مورد نظر آنها را یکی یکی برمیداریم و کمی هم از آب آن در ظرف کنار کوفته ها می کشیم.





نوع مطلب : انواع کباب و کوفته، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
پنجشنبه 8 اسفند 1387 :: نویسنده : رویا
جمعه 23 آذر 1397 03:02 ق.ظ
That is really fascinating, You're an overly professional blogger.
I have joined your rss feed and stay up for in quest of more of
your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks
پنجشنبه 22 آذر 1397 09:23 ب.ظ
Hi my friend! I wish to say that this article is amazing, great
written and come with approximately all signifiocant infos.
I'd like to see more posts like this .
پنجشنبه 22 آذر 1397 04:18 ب.ظ
For the reason that the admin of this web site is working,
no doubt very quickly it will be renowned, due to
its feature contents.
پنجشنبه 22 آذر 1397 03:57 ق.ظ
Hello I am so grateful I found your site, I
really found you by accident, while I was loooking on Digg for
something else, Regardless I am here noow and would just like to
say many thanks for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also
love the theme/design), I don’thave time to read throuugh it all at the moment butt
I have book-marked it and also added your
RSS feeds, so when I have time I will be back to read a
great deal more, Please do keep up the uperb b.
چهارشنبه 21 آذر 1397 01:53 ق.ظ
Hi! I understand this iis sort of off-topic however I had tto ask.
Does running a well-established website like yours take a large amount of work?

I'm completely new to blogging however I do write in myy diary oon a
daily basis. I'd like to start a blog so I can share my experience and vieqs online.
Please let me know if you have any kimd oof
ideas or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!
شنبه 17 آذر 1397 05:27 ب.ظ
Hey very nice blog!
شنبه 17 آذر 1397 02:46 ب.ظ
Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I wjll be waiting for your further write ups thank you
once again.
سه شنبه 13 آذر 1397 03:16 ق.ظ
Hello there! This post couldn't be written any better!
Reading through this post reminds me of my previous room
mate! He always kept talking about this.
I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read.
Thank you for sharing!
شنبه 10 آذر 1397 02:29 ق.ظ
Thanks a bunch for sharing this with all of us
you actually knnow what you are speaking about! Bookmarked.
Please additionally seek advice from my site =). We will have a hyperlink
trade contrac among us
جمعه 9 آذر 1397 04:49 ب.ظ
It's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to this
fantastic blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to brand new updates and will talk about
this site with my Facebook group. Talk soon!
جمعه 9 آذر 1397 02:31 ب.ظ
It's enormous that you are getting thoughts from this
paragraph as well as from our argument made here.
جمعه 9 آذر 1397 12:43 ب.ظ
I was very pleased to find this web site. I wanted to thank you for
your time for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of
it and i also have you saved as a favorite to check out new information on your web site.
چهارشنبه 7 آذر 1397 03:18 ق.ظ
Hi to all, the contents present at thios web pagge are genuinely amazing for people experience,
well, keep up the nice work fellows.
سه شنبه 6 آذر 1397 09:23 ق.ظ
naturally like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality however I will definitely come again again.
سه شنبه 6 آذر 1397 07:24 ق.ظ
I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Many thanks
سه شنبه 6 آذر 1397 06:50 ق.ظ
There's definately a great deal to know about this subject. I love all the points you made.
یکشنبه 4 آذر 1397 09:55 ق.ظ
An interestijng discussion is worth comment. I think that
you ought to write more on this subject matter,
it mayy not be a taboo subject but typically
people do not talk about these topics. To thee next!
Kind regards!!
شنبه 3 آذر 1397 08:38 ق.ظ
Hi, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing facts, that's
actually fine, keep up writing.
چهارشنبه 30 آبان 1397 07:03 ق.ظ
My brother recommended I would possibly like this blog.
He was once entirely right. This submit truly made my day.
You can not believe simply how a lot time I had spent for this
information! Thanks!
شنبه 26 آبان 1397 07:41 ق.ظ
Magnificent items from you, man. I've be mindful
your stuff previous to and you're simply too wonderful.

I actually like what you've obtained here, really like what you are
stating and the way during which you assert it. You're making it entertaining
and you still take care of to keep it wise.
Ican't wait too learn far more from you. This is really a great
site.
شنبه 26 آبان 1397 02:52 ق.ظ
I read this post fully on the topic of the comparison of most
up-to-date and preceding technologies, it's awesome article.
جمعه 25 آبان 1397 11:38 ب.ظ
I really like what you guys are up too. Such clever work and coverage!
Keep up the great works guys I've you guys to our blogroll.
جمعه 25 آبان 1397 12:32 ب.ظ
A motivating discussion is worth comment. I believe that you ought to write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but typically people don't talk about such subjects. To the next! All the best!!
پنجشنبه 24 آبان 1397 01:02 ب.ظ
Hello there! I simply would like to offer you a huge thumbs
up for the great info you have got right here on this post.
I will be returning to your website for more soon.
پنجشنبه 24 آبان 1397 04:18 ق.ظ
An impressive share, I just given this onto a colleague who has been performing a little analysis for this. And then he in truth bought me breakfast since I stumbled upon it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for that treat! But yeah Thnkx for spending any time to discuss this, I feel strongly about this and really like reading more about this topic. If at all possible, as you become expertise, could you mind updating your blog with increased details? It is highly great for me. Huge thumb up with this writing!
دوشنبه 21 آبان 1397 04:26 ق.ظ
Hello! I know this is somewhat off-topic but I needed
to ask. Does managing a well-established blog like yours take
a massive amount work? I am completely new to blogging but I do write
in my diary daily. I'd like to start a blog so I can easily share my experience and
thoughts online. Please let me know if you have any kind of
recommendations or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!
یکشنبه 20 آبان 1397 11:29 ب.ظ
Hello to all, tthe contents existing at this web site are genuinely awesome for people knowledge, well, keep up the
nice work fellows.
شنبه 19 آبان 1397 03:26 ب.ظ
Do you have a problem with unsightly cellulite?
If so, then you definitely need to check out http://destyy.com/wXQjJv You’ll be able to get
rid of the cellulite in just 28 days. No other method even comes close to getting rid of it this quickly.
شنبه 19 آبان 1397 10:37 ق.ظ
Thanks for finally writing about >آموزش آشپزی - کوفته برنجی
<Loved it!
شنبه 19 آبان 1397 04:19 ق.ظ
Hello to every body, it's my first pay a quick visit of this weblog; this
blog contains remarkable and in fact excellent material for visitors.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


نمایش نظرات 1 تا 30
درباره وبلاگ

با سلام به وبلاگ خودتون خوش آمدید.
تمامی طرز تهیه غذاها در ادامه مطلب میباشد.
مدیر وبلاگ : رویا
نویسندگان
جستجو

آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :